Pivovar Hotel Na Rychtě – splnění klukovského snu

Postavit v Ústí minipivovar, to byl sen jak jeho majitele Martina Prachaře, tak sládka Jana Rottenborna, který společně naplnili v roce 2010, kdy byl v Ústí nad Labem otevřen první a zatím jediný restaurační minipivovar Pivovar Hotel na Rychtě.

Pivovar Hotel Na Rychtě

Nebylo snadné najít vhodné prostory – základní kámen úspěšného projektu. Až po několika letech se nabídla možnost koupit v té době již dlouhodobě provozované restaurační zařízení Na Rychtě v Klášterní ulici, objekt v centru města, na strategické spojnici Mírového náměstí a hlavního nádraží. Projekt tedy spočíval v komplexní rekonstrukci a rozsáhlé přístavbě stávající restaurace, která omladí a zlidští sklobetonové objekty v sousedství stavby a vytvoří tak malý genius loci.

rychta_exterier

Došlo k rozšíření restauračních prostor v prvním nadzemním podlaží a zvýšení stravovací kapacity objektu o 120 míst, rozšíření a modernizaci prostor kuchyně a sociálního zázemí. Byl vybudován restaurační minipivovar s výrobní kapacitou 1000 hl/rok výhradně pro vlastní potřebu restaurace. Veškerá technologie je umístěna v suterénních prostorách objektu. Přestavbou druhého a třetího podlaží a přístavbou čtvrtého vznikly v každém patře čtyři dvoulůžkové a jeden jednolůžkový pokoj, celkově 15 pokojů s ubytovací kapacitou 27 lůžek v kategorii ***.

na_rychte_hotel_2_luzkovy_pokoj

Úspěšnosti projektu pomohla i samotná historie zařízení. Objekt slouží pro restaurační účely již více než 150 let. Jeho historie sahá až do poloviny 19. století, kdy se zde prodávala vína. Od 70. let 19. století funguje jako plzeňská pivnice, Hostinec U Mádrů. Po roce 1970 fungoval objekt jako Mikulovská vinárna a v posledních letech se jedná o Restauraci NA RYCHTĚ. Jedná se proto o známého a tradičního poskytovatele restauračních služeb s dobrým image. Projekt tak nezačal na „zelené louce“, ale jeho realizace přidala ke stávající tradici zvýšenou kvalitu i kvantitu služeb.

na_rychte_restaurace02

Po více než roční rekonstrukci byl 9. 10. 2010 PIVOVAR HOTEL NA RYCHTĚ otevřen. Navázal tak na dlouholetou historii a začal tvořit historii novou.

Další neméně důležitou věcí pro úspěšné fungování byl kvalitní a odborný personál. Pod rukama skvělého šéfkuchaře Jana Heřmánka je sestaven jídelní lístek, který se pravidelně 2x ročně obměňuje a snaží se být exkurzí do toho nejlepšího z české kuchyně v pojetí a možnostech moderní gastronomie. Pravidelně jsou připravovány speciální gastro týdny a gurmánské nabídky.

Nová historie se píše i výrobou vlastního piva, které pro všechny s láskou vaří věhlasný ústecký sládek Jaroslav Rottenborn, který půl století vařil Zlatopramen a Březňák. Už za doby jeho sládkování ve Velkém Březně se snažil hrát si s pivními speciály k různým příležitostem. Ale se zvyšováním výroby k tomu bylo čím dál méně prostoru. V Pivovaru Na Rychtě tuto možnost má. Ve stálé nabídce má pivovar tři dvanáctistupňová piva (Mazel, Vojtěch a Brusinku) a k tomu 1 – 2 speciály (Adventní, Novoroční, Velikonoční, Rychtovar, Ústeckou Rychtářku a další). Všechna piva jsou z výběrového českého sladu a chmele. Hosté tak mají možnost pít jedinečné, nepasterované a nefiltrované pivo, vařené pouze z přírodních surovin.

na_rychte_pivni_sklenice

A vzhledem ke zkušenému a stálému obslužnému personálu pod vedením ředitele provozu Jiřího Šťovíčka se může snadno stát, že se hostům večer už nebude chtít domů. Pak je připraveno ubytování ve velmi útulných pokojích o patro výše.

Za čtyři roky provozu pivovar postihly i méně šťastné chvíle. Když v roce 2012 – necelé dva roky po otevření, zastihla objekt povodeň. Díky velkému nasazení všech zaměstnanců i hostů a příznivců oblíbeného ústeckého pivovaru se podařilo po týdnu opět otevřít, a po 3 týdnech zase vařit pivo. Voda tenkrát zaplavila celé sklepy. Musela se čistit veškerá technologie, část již navařených zásob se nedala použít.

na_rychte_restaurace_piva01

Naštěstí ty těžší chvíle přebíjí ty lepší a Pivovar Hotel Na Rychtě se těší stálé oblibě. Stal se nedílnou součástí ústeckého společenského života. Pro veřejnost a hosty vedle základní nabídky služeb pravidelně připravuje řadu akcí. V roce 2015 proběhne již V. ročník Ústeckého pivního jarmarku malých a rodinných pivovarů, 2. ročník běžeckého závodu pro radost i celou rodinu Rychtářská 12km, partnerství s Ústeckým 1/2maratonem, ústeckým plesem Patriotů, městským Muzeem nebo charitativní akce pro Plamínek naděje.

Nejdůležitější akcí roku 2015 bude zahájení stavby vlastního parkoviště přímo před hotelem a rozšíření sklepních prostor. Parkoviště ocení především hoteloví hosté, nové sklepní prostory umožní navýšení kapacity pivních zásob a rozšíření nabídky o další pivní speciály.

Dlouhodobou vizí Pivovar Hotelu Na Rychtě je nabízet kvalitní restaurační a hotelové služby, vařit lahodné pivo a poskytovat profesionální zázemí pro všechny naše hosty.

Související: